Cum să folosiți uleiurile esențiale?

CUM UTILIZAM ULEIURILE ESENTIALE

Ce uleiuri esențiale?

Pentru ce le utilizam?

Cum să găsesc uleiul esențial adaptat problemei mele?

Ce uleiuri esențiale pentru a ameliora, ce boli?

Uleiurile esențiale sunt compuse din molecule aromatice foarte puternice, și este important să se respecte metodele de utilizare, dozele și precauțiile de utilizare pentru a evita orice risc.

Descoperă în acest ghid complet cum să le folosești cel mai bine pentru a profita din plin de beneficiile lor fabuloase și învață cum să le folosești în siguranță pentru sănătatea ta, frumusețea și bunăstarea ta. In difuzie, pe piele, pentru uz intern, in baie, in masaj sau in inhalare: adoptati gesturile potrivite si bucurati-va de minunatele virtuti ale aromaterapiei asupra corpului si mintii!

CARACTERISTICI GENERALE

Uleiul esențial, cel mai puternic și mai evoluat extract din regnul vegetal, este prezent în așa-numitele plante „aromatice”.

Se obtine in majoritatea cazurilor prin distilare cu abur a compusilor aromatici volatili ai plantei, cu exceptia esentelor de citrice care se obtin prin simpla presare la rece a cojii fructului. Compoziția moleculelor biochimice active, atât foarte bogate, cât și complexe, și foarte variabile în funcție de uleiul esențial considerat, va determina proprietățile și activitățile sale multiple asupra organismului.

ASPECT

Lichid mai mult sau mai puțin fluid sau vâscos, chiar pastos, la atingere volatil și pătrunzător, negras.

MIROS

Puternic, aromat

ACTIVE

Compuși aromatici: terpene, terpenoli, fenoli, aldehide, esteri, cetone, oxizi

DEPOZITARE

Se pastreaza foarte bine: câțiva ani avand sensibilitate scăzută la oxidare (variabilă în funcție de uleiul esențial, în principal la esențe de citrice).

A se păstra ferit de aer și lumină, într-o sticlă inchisa la culoare. A se păstra ferit de aer și lumină, într-o sticlă inchisa la culoare.

DILUARE

insolubil în apa

solubil în alcool

solubil în ulei

Modalitățile de utilizare a uleiurilor esențiale sunt variate și numeroase.

Este necesar să găsiți cea mai bună modalitate de a le folosi în funcție de efectul sau obiectivul dorit. De asemenea, este necesar să se țină cont de compoziția acestora și de starea persoanei care le folosește (vârsta, starea de sănătate, sarcină etc.).

Pentru utilizare în cosmetică, uleiurile esențiale, foarte diluate, vor avea o acțiune locală, în timp ce pentru utilizare în aromoterapie, pot avea o acțiune locală și/sau sistemică mai generală. Trebuie să știți că uleiurile esențiale, lipofile și deci care traversează ușor diferitele straturi ale pielii, pătrund în corpul nostru înainte de a ajunge în sânge și apoi în organul bolnav dacă este cazul.

Pe lângă utilitatea lor asupra sănătății, uleiurile esențiale pot fi folosite pur și simplu pentru a parfuma sau curăța atmosfera, pentru frumusețea și bunăstarea ta, dar și pentru a-ți condimenta preparatele sau chiar pentru a intra în fabricarea de produse de întreținere a casei tale.

MODALITATI DE FOLOSIRE

Modalitățile de utilizare a uleiurilor esențiale sunt foarte diverse. Cu toate acestea, fiecare ulei esențial poate avea unul sau mai multe moduri de utilizare potrivite în funcție de compoziția și proprietățile sale. Veți găsi următoarele pictograme asociate cu cele mai potrivite sfaturi de utilizare în fiecare dintre fișele noastre tehnice pentru o mai bună utilizare a uleiurilor esențiale.

Calea orala: Diluare obligatorie pe suport. Necesită indeaproape urmarit de un profesionist din domeniul sănătății.

Aplicare cutanată și masaj: Utilizați diluat într-o baza uleioasa

Creare cosmetice: Posibil adăugare la unele dintre produsele dvs. cosmetice „de casă” la rece, la sfârșitul pregătirii, până la 1% pentru un tratament „față” sau 2% pentru un tratament „corp” sau „păr”.

Baie aromata: Amestecarea într-un dispersant obligatoriu.

Difuzia atmosferică: Folosind un difuzor sau un inhalator adecvat. Se poate difuza si pe o țesătură sau o pietricică.

Bucătărie: Una până la maxim 2 picături sunt suficiente pentru a-ți aroma mâncărurile într-un mod original și de durată.

PRECAUTII IN MODUL DE FOLOSIRE

Uleiurile esențiale sunt foarte puternice. Acestea trebuie utilizate cu moderație și respectând precauțiile de utilizare aferente fiecăruia dintre ele.

Păstrați întotdeauna uleiurile esențiale DEPARTE de mâna copiilor.

În general, nu recomandăm utilizarea uleiurilor esențiale femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu probleme neurologice (epileptice etc.) sau cu probleme grave de sănătate.

Cu excepția unui sfat medical, nu utilizați uleiuri esențiale la bebeluși și copii sub 6 ani.

Injecțiile (intravenoase, intramusculare) cu uleiuri esențiale sunt strict interzise. Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate pe ochi sau în jurul ochilor.

Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate pure sau pulverizate în nas și urechi. Dacă este necesar, diluați-le la 5% într-un ulei vegetal și aplicați amestecul prin masaje pe zonele de acces liber cu mâinile (pavilionul urechii, marginea nărilor).

Pe membranele mucoase este obligatorie o diluare până la maximum 10%.

Pentru a evita riscul de alergie, vă recomandăm să efectuați întotdeauna un test de toleranță cutanată în îndoirea cotului și să așteptați 24 de ore înainte de utilizare.

Nu folosiți niciodată un ulei esențial „la întâmplare”.

În caz de îndoială sau nedumerire, este recomandabil să consultați întotdeauna cărțile de referință sau să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătătii.

Accidente legate de utilizarea necorespunzătoare a uleiurilor esențiale:

In caz ca… ce facem?

Ingerare accidentala

Înghițiți sau luați 3 sau 4 linguri de ulei vegetal. Dacă apar simptome digestive sau nervoase, luați în considerare lavajul gastric într-un spital. Nu ezitați să sunați la cel mai apropiat spital sau să sunați la un medic.

Proiecție accidentală în ochi

În caz de contact, clătiți cu multă apă apoi aplicați un ulei vegetal pentru a dilua. Să consulte un medic sau un oftalmolog dacă vederea este afectată sau dacă simțiți durere.

Mâncărime - Alergie

Nu mai aplicați uleiul esențial sau amestecul în cauză. Aplicați un ulei vegetal liniștitor. Consultați un medic sau un alergolog dacă este necesar.

Senzație de arsură

Nu folosiți apă pentru a clăti, ci un ulei vegetal pentru a dilua. Consultați un medic dacă este necesar.

Avertizare

Informațiile despre uleiurile esențiale disponibile pe site-ul nostru, în catalogul nostru și în broșurile noastre vă sunt puse la dispoziție în scop informativ. Ele reprezintă sinteza lecturilor noastre din diferite cărți despre aromaterapie. Ele nu constituie în niciun fel informații medicale și nici măcar nu implică responsabilitatea noastră.

Coș